Заместник-председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на

...
Заместник-председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на
Коментари Харесай

Шефът на антикорупционната комисия кандидатства за градски прокурор

Заместник-председателят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), който на процедура управлява органа, откакто Народното събрание освободи през март м.г. ръководителя Сотир Цацаров - Антон Славчев, кандидатства за прокурор в може би най-важната окръжна прокуратура в страната - Софийска градска.

Това е видно от листата на Висшия правосъден съвет с позволените 186 претенденти, които кандидатстват за общо 10 места окръжните прокуратури в страната.

Новината идва на фона на прясно признатите промени в антикорупционния закон, с който на процедура КПКОНПИ стана Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК), ръководена от тричленен състав, избиран с болшинство от 2/3 от гласовете на народните представители. Законът бе обнародван (т.е. е в сила) на 6 октомври, което значи, че в този момент Народното събрание би трябвало да започва процедурата по желание на ново управление.

Неофициално в коридорите на Народното събрание се говореше, че Славчев, който от години е определян като " индивида на Делян Пеевски в комисията ", ще оглави на процедура най-важното звено в новосформирания орган - профилираната дирекция " Противодействие на корупцията ", която управлява разследващите инспектори и инспекторите, осъществяващи оперативно-издирвателна активност и се употребява с самостоятелност по отношение на тримата ръководители на КПК. 

Очевидно обаче Славчев е решил да става прокурор в СГП, която се занимава с най-тежките каузи, в това число такива, с които се занимаваше закритата към този момент спецпрокуратура.

За последно към името му се разшумя, откакто през юли административният съд в София постанови, че непозволено е уволнил директорката на дирекция " Административно-правно и осведомително обслужване " Елека Филипова, представяйки се като ръководител на Комисията, до момента в който в действителност е заместител и няма пълномощията на изпълняващ длъжността (парламентът не го упълномощи за това с гласуването на оставката на Цацаров).

В листата с претенденти за прокурори в окръжните прокуратури усещане прави и името на Дани Каназирева - някогашната депутатка от ГЕРБ, която преди този момент държавното управление на Бойко Борисов бе назначило за регионален шеф на Пловдив.

Прокурор отново желае да е и Христо Динев, някогашният началник на СРП и СГП, който напусна преди три години системата.

Впечатление прави името и на Даниела Начева, която бе в профилираната прокуратура и също бе освободена през 2020 година Бе и един от прокурорите, работили с Иван Гешев по делото " КТБ ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР